Testosteron seviyeleri yetişkinliğin erken dönemlerinde zirve yapar ve yaş ilerledikçe düşer. 50 yaş ve üzeri erkeklerde meydana gelen cinsel isteksizlik, depresyon, iktidarsızlık, kas kütlesinin azalması, kilo alımı gibi birçok semptomun nedeni düşük testosteron seviyeleriyle ilişkilendirilir.
Kısırlık, hem kadınlarda hem de erkeklerde sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve kişinin bebek sahibi olmasını engelleyen bir etkendir. Erkeklerde meydana gelen kısırlık problemlerinin başında sperm kalite ve üretim bozukluğu gelmektedir. Alınan semen örneği içerisinde hiç sperm hücresinin olmamasına azospermi (azoospermia) olarak adlandırılmaktadır
Semen içerisinde bulunan serbest oksijen radikalleri (ROS) lökosit veya anormal spermlerden salgılanan metabolik yolaklarda ortaya çıkan doğal bir üründür. Az miktarda semende serbest oksijen radikalllerinin varlığı normaldir, spermin kapasitasyon ve fertilizasyon için gerekli olan akrozom reaksiyonunu aktive olmasını sağlar.
Kısırlık (infertilite) teşhisi konulmuş çiftlerde, problemlerin yaklaşık %50’si erkek faktörü nedeniyle kaynaklanmaktadır. Erkek kısırlığı vakalarının birçoğunun ise sperm kalitesinin yeterli olmaması sonucunda meydana gelmektedir.
Yeterli sayıda sağlıklı spermlerin bulunması, sağlıklı bir hamileliği sağlamanın önemli bir parçasıdır. Kısırlık vakalarının yaklaşık %40’ı erkeklerde bulunan problemler sonucunda meydana gelmektedir ve bu oranın yüksek bir kısmı sperm azlığı nedenleri ile oluşmaktadır.
Erkeklerde çocuk sahibi olamama durumu yani ‘infertilite’ olguları toplumda bilindiğinden daha sık rastlanan bir durumdur. ABD’de yapılan araştırmada erkeklerin %6’sının bu durumdan etkilendiği belirtilmiştir.
47,XXY klinefelter sendromu, 47,XYY en sık olarak gördüğümüz kromozom sayısal bozukluklarıdır. Yapılan araştırmalara göre 500 erkek doğumunda 1 olasılıkla en sık görülen kromozom yapı bozukluğunu oluşturmaktadır
Vücudumuzdaki pek çok organımız hakkında bir takım genel bilgilerimiz mevcut. En ufak bir gripte, soğuk algınlığında ya da ufak kesiklerde kendimizi tedavi edecek derecede fiziki bilgiye sahibiz. Kalp nasıl atar? Karaciğer ne işe yarar? gibi temel bilgilere sahip olsak da çok az kişi, özellikle erkekler, kendi üreme anatomisi hakkında yeterli bilgiye sahiptir.