Erkekler genel olarak doktora gitmek ve muayene olmaktan hoşlanmazlar. Hele konu cinsellik veya genital bölgedeki sorunlar ise bu konuda hekime başvurmak bazıları için daha büyük sorun haline gelebilmektedir. Bazen de çok önemli olmayan bir sebepten Üroloğa başvurup yapılan muayene sonucunda varikosel teşhisi konulabilir. Genel olarak varikosel durumunu evli ve bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamayan erkeklerde muayene sonucunda belirlemekteyiz. Ancak ya varikosel bekar olan bir erkekte tesadüfen tespit edilmişse ne yapılmalı? Hemen varikosel operasyonu yapılmalı mı?
 

Avrupa Üroloji Derneği Kılavuzlarındaki önerilere baktığımızda subklinik yani muayenede belli belirsiz varikoseli olan, doppler Ultrason ile varikosel teşhis edilen veya normal sperm parametreleri olan erkeklere varikosel operasyonu önerilmemesi gerektiği belirtiliyor. Yani bekar olan erkekte varikosel operasyonu muayenede belirgin vakosel varlığında, yapılan semen analizi takiplerinde sperm parametrelerinde bozulmalar görüldüğünde önerilmelidir. Ayrıca sadece morfolojik bozukluğu olan yani teratozoospermi dediğimiz durumunda varikoselden kaynaklandığı önerisi ise tartışmalıdır. Son yıllarda ileri derecede varikoselin aynı taraf testis üzerinde ilerleyici etkisi ile testis boyutlarında küçülme meydana getirmesi ve/veya erkeklik hormonu seviyelerinde düşme görülmesi de varikoselin düzeltilmesi için endikasyon oluşturduğu kabul görmektedir.
Genel popülasyonda erkeklerin %12 ye yakın bölümünde varikosel mevcudiyetini bildiğimizden ve semen parametrelerinde bozulma tespit edilen erkeklerin %25 inde varikosel görüldüğünden, bekar erkekte varikosel operasyonu kararının infertilite konusunda deneyimli bir Üroloğun değerlendirmesi sonuncunda  verilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.