Umut her şeyi mümkün kılan, devam etme gücünü tetikleyen, sizi ve çevrenizi pozitif bir  enerji ile koruyan bir kalkandır aslında.

Umutlarımız  var oldukça hayal kurarız. Hayal kurdukça, çabalarız, çabaladıkça başarırız.

Umudumuzu kaybetmeme yolunda neler yapmalıyız?  
 
Kendinize Güvenin
Kendi gücünüzün farkında olmalısınız. Kendine inanmak başarının anahtarıdır. Unutmayın ki  başarısızlığın nedeni güvensizlik ya da benlik saygısı eksikliğidir.
Hatalarınızdan Ders Çıkarın
Kimse mükemmel değildir. Elbette hatalar yapacaksınız. Önemli olan yapılan hatalardan der çıkarmak. Yaşanılan süreçlerden sonra şapkanızı önünüze alın ve tüm süreci tekrar değerlendirin.
 
Çevrenizi pozitif insanlarla donatın
Küçük bir gülümseme hayatı değiştirir mi? Evet değiştirir. İlk önce  kendinizle başlayın. İnsanlara karşı samimi, güler yüzlü ve nazik olun. Etrafınızda da samimi, güler yüzlü ve nazik insanlar ile donatın. Etrafınızda sürekli olumsuz konuşan, hastalıktan dert yanan, bardağın boş tarafı hayatı kendine zindan eden insanlardan koşar adım uzaklaşın. Kimsenin sizin hayat enerjinizi düşürmesine izin vermeyin.
 
Pes Etmeyin
En iyi öğrenme süreci çabalamaktır. Çabalamak sizin hayatta olduğunuzun kanıtıdır. Arzu ettiğiniz  şeyler için çabalamak size hayat enerjisi verecek, hayatın algoritmasında  ruhunuzu dinamik tutacak ve başarıya götürecektir.
 
Sabırlı ve ısrarlı olun
Ne istediğiniz konusunda eminseniz ısrarlı ve sabırlı olun. Şunu unutmayın ki güzel olan hiç bir şeye kolay ulaşılmaz. En güzel anlar yoğun çabalar sonunda ulaştığımız mutluluklardır.