Kilonuza dikkat edin- Bazı araştırmalar gösteriyor ki  (BMI) vücut kitle endeksinizin olması gerektiğinden yüksek olması sperm sayısı ve hareketini olumsuz etkiliyor.
 
Sağlıklı beslenin-  Bol bol sebze ve meyve tüketin. Antioksidanlar açısından zengin olan meyve ve sebzeler sperm sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
 
Kendinizi koruyun- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bazıları erkekler için kısırlık sebebidir. Kendinizi korumak için mutlaka prezervatif kullanın.
 
Stres yönetimini öğrenin- Stres spermlerinizin baş düşmanıdır. Cinsel isteği ve sağlıklı spermler üretmeye yarayan hormonları engellemektedir.
 
Spor yapın- Fiziksel aktiviteler yapmak antioksidan enzimlerinizi güçlendirir dolayısıyla  spermlerinizi korumayı sağlar.
 
Sigaradan uzak durun-  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sigara içen erkeklerin sperm sayısının düşük olması muhtemeldir. Sigara doğrudan sperminizin sayısını ve kalitesini etkilemektedir.
 
Alkolden uzak durun- Alkol kullanma gibi bir alışkanlığınız varsa mümkün olduğunca kontrollü aşırıya kaçmadan alın.
 
Dizüstü bilgisayarlara dikkat-  Yapılan çalışmalar uzun süre dizüstünde bilgisayar kullanımının sıcak etkisi ile sperm kalitesini etkilediğini göstermiştir. Dizüstü bilgisayarınız ile çalışırken vücudunuz arasında mesafe olmasına özen gösterin.