Birkaç basit adımla sağlıklı sperm sayınızı yükseltebilirsiniz!

Kilonuza dikkat edin- Bazı araştırmalar gösteriyor ki  (BMI) vücut kitle endeksinizin olması gerektiğinden yüksek olması sperm sayısı ve hareketini olumsuz etkiliyor.
 
Sağlıklı beslenin-  Bol bol sebze ve meyve tüketin. Antioksidanlar açısından zengin olan meyve ve sebzeler sperm sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
 
Kendinizi koruyun- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bazıları erkekler için kısırlık sebebidir. Kendinizi korumak için mutlaka prezervatif kullanın.
 
Stres yönetimini öğrenin- Stres spermlerinizin baş düşmanıdır. Cinsel isteği ve sağlıklı spermler üretmeye yarayan hormonları engellemektedir.
 
Spor yapın- Fiziksel aktiviteler yapmak antioksidan enzimlerinizi güçlendirir dolayısıyla  spermlerinizi korumayı sağlar.
 
Sigaradan uzak durun-  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sigara içen erkeklerin sperm sayısının düşük olması muhtemeldir. Sigara doğrudan sperminizin sayısını ve kalitesini etkilemektedir.
 
Alkolden uzak durun- Alkol kullanma gibi bir alışkanlığınız varsa mümkün olduğunca kontrollü aşırıya kaçmadan alın.
 
Dizüstü bilgisayarlara dikkat-  Yapılan çalışmalar uzun süre dizüstünde bilgisayar kullanımının sıcak etkisi ile sperm kalitesini etkilediğini göstermiştir. Dizüstü bilgisayarınız ile çalışırken vücudunuz arasında mesafe olmasına özen gösterin.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız