Detaylı olarak hastaların geçmişlerinin sorgulanması ereksiyon probleminin nedeninin anlaşılması ve buna bağlı en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Nedeni araştırırken bir amaç da problemin düzeltilebilirliğini yada üstesinden gelinebilirliğini anlamak-anlatmak-, hastaya bilgi vermek ve bu tedavi yöntemleri hakkında hastayı bilgilendirmektir. Dolayısı ile bu şikayetle başvuran hastalara mutlak zaman ayırmalı ve ayrıntılı olarak anamnezin alınmasına özen gösterilmelidir.
Sorgulama da dikkat edilmesi gerekenler problemin başlangıç süreci (ani-yavaş), ne sıklıkla bu problem ile karşılaşıldığı, eşler arası iletişim, cinsel ve diğer konularda uyum, cinsel istek düzeyi, cinsel ilişki dışında (sabah ereksiyonları, mastürbasyon veya görsel uyarılar) ereksiyon olup olmadığıdır.
Erekti fonksiyon bozukluğuna neden olabilecek medikal hastalıklar: Diabet, hipotiroidi veya hipertiroidi gibi endokrin bozukluklar; üre yüksekliği veya kronik böbrek yetmezliği; hipertansiyon veya yüksek kolesterole bağlı damarsal hastalıklar ve tedavisinde kullanılan ilaçlar; psikolojik hastalıklar ve tedavisinde kullanılan ilaçlar; Beyin ve spinal kord travmaları; pelvik cerrahiler, kalp veya aortailiak cerrahiler; kronik alkolizm, sigara, opiad veya marihuana kullanımı, hipogonadisme neden olan hastalıkları sayabiliriz.
Fizik Muayene erektil fonksiyon bozukluğu ile başvuran erkeklerde rutin olarak yapılması gerekir. Bu yolla eksternal genital organların gelişimi, sekonder seks karakterlerinin gelişimi, jinekomasti varlığı, testis boyutları ve yerleşimi, peyronie plağı tespiti gerekirse prostat muayenesi ile prostatın büyükülüğü ve kanser riski olup olmadığı tetkik edilir.
Laboratuvar İncelemeleri Anamnez ve fizik muayeneyi takiben kan biyokimyası ve erkeklik hormonu değeri rutin olarak bakılmalıdır. Gerekirse tiroid fonksiyonları, kan şekeri, prolaktin, karaciğer fonksiyon testleri, PSA istenebilir ve üre, kreatinin gibi böbrek fonksiyonları değerlendirmesi yapılır.
Radyolojik değerlendirmeler arteryel ve venöz yapıların değerlendirmesi için yapılan incelemelerdir. Renkli dopler ultrasonla penil arterin çap değişimi, içerisindeki kan akım seviyesinin tayini, geri akım olup olmadığına bakılır. İşlem öncesinde penis içerisine kombine ilaç (papaverin-PGE1-Fentolamin) enjekte edilir. Belli sürelerde penis içi kan akımı ölçümleri yapılır. Penis içerisindeki ven akımı ile ilgili değerlendirmeyi yapmak için kavernozometri ve opak madde verilerek kaçak tespiti yapılır. Bu testin öncesinde yine penis içerisine düz kas gevşetici ilaçlar verilerek peniste sunni ereksiyon sağlanmaya çalışılır. Gece ereksiyonlarının sıklığını ve süresini tayin için uyku boyunca penise takılan, ereksiyon sertliği ve süresini belirleyen bir cihaz ile ölçüm yapılır. Bu yolla organik-psikojenik ereksiyon bozukluklarının ayırımı yapılmaya çalışılır.