30 yaşında erkek, 4 yıllık evli ancak gebelik oluşmamıştı. 2014 yılında yapılan incelemelerde FSH yüksek ve erkeklik hormonu değeri düşük ve semen analizinde hiç sperm çıkmadığı tespit edilmişti. Daha önce başvurduğu merkezde ilaç tedavisine başlanmış ancak 2 yıl boyunca ilaç kullanılmasına rağmen dışarı sperm çıkışı olmamış ve sperm çıkma şansının bundan sonra olmayacağı belirtilmişti.

Mart 2016 da muayenehanemde yaptığımız görüşmemizde hastam 18 yaşında kabakulak geçirdiğini bu sırada testislerinin aşırı ağrı ile birlikte şiştiğini belirtti. Genital muayenede her iki testisin normal boyutların altında olduğunu tespit edildi. Erkeklik hormonu seviyeleri düşük olduğundan uygun ilaç tedavisi düzenlenerek yaklaşık 3 ay boyunca erkeklik hormonu seviyelerinin normal düzeylerde olması takiplerimizle sağlandı. Çiftin Mikro TESE işleminde eşinin de hazır olması isteği doğrultusunda, eşi ICSI uygulaması için yumurta çoğaltma tedavisini başlattı.

Mikro TESE operasyonunu eşinin hazır olduğu günün sabahında gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Önceki tecrübelerimden kabakulak orşiti sonrasında sperm bulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu biliyordum ve hastamla bu bilgiyi paylaşmıştım. Ama yine de operasyonda sperm bulunamazsa ve operasyonun sonunda olumsuz sonuç alırsak endişesi ile operasyona başladık.

Mikro TESE operasyonunu yumurta toplama işleminin planlandığı günün sabahında gerçekleştirdik. Operasyonda daha önce kabakulak hastalığı sonucu azospermi olmuş erkeklerdeki gibi testis içerisinde tubul yapılarının ileri derecede hasar görmüş ve neredeyse ipliksi bir görünümde olduğunu tespit ettik. Dikkatli bir şekilde sistematik olarak testis iç yapısını incelerken testisin küçük bir kısmında genişlemiş tubulleri bularak ışık mikroskobunda sperm varlığının araştırılması için embriyoloğumuza gönderdik. Sonuç olumluydu, hatta az miktarda hareketli sperm varlığı görüldüğü belirtildiğinde hem çift hem de kendi adıma mutlu olmuştum. Diğer testisin araştırılmasına gerek kalmadan operasyonu sonlandırdık. Hastalarımıza sonucun olumsuz olduğunu anlatmak yaptığım işin en zor kısmıydı ve buna bir kez daha gerek kalmadığı için çok mutluydum.

Alınan spermlerin mikroenjeksiyon ile uygulanmasında oluşan 4 embriyodan 1 tanesi transfer edildikten sonra eşinin kanda bakılan gebelik testi pozitif geldi. 

Not: Görsel kabakulak hastalığı geçirmiş azospermik hastada mikro TESE işlemi sırasında çekilmiştir.