Kabakulak Orşiti Sonrası Azospermik Erkekte Tedavi Süreci

30 yaşında erkek, 4 yıllık evli ancak gebelik oluşmamıştı. 2014 yılında yapılan incelemelerde FSH yüksek ve erkeklik hormonu değeri düşük ve semen analizinde hiç sperm çıkmadığı tespit edilmişti. Daha önce başvurduğu merkezde ilaç tedavisine başlanmış ancak 2 yıl boyunca ilaç kullanılmasına rağmen dışarı sperm çıkışı olmamış ve sperm çıkma şansının bundan sonra olmayacağı belirtilmişti.

Mart 2016 da muayenehanemde yaptığımız görüşmemizde hastam 18 yaşında kabakulak geçirdiğini bu sırada testislerinin aşırı ağrı ile birlikte şiştiğini belirtti. Genital muayenede her iki testisin normal boyutların altında olduğunu tespit edildi. Erkeklik hormonu seviyeleri düşük olduğundan uygun ilaç tedavisi düzenlenerek yaklaşık 3 ay boyunca erkeklik hormonu seviyelerinin normal düzeylerde olması takiplerimizle sağlandı. Çiftin Mikro TESE işleminde eşinin de hazır olması isteği doğrultusunda, eşi ICSI uygulaması için yumurta çoğaltma tedavisini başlattı.

Mikro TESE operasyonunu eşinin hazır olduğu günün sabahında gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Önceki tecrübelerimden kabakulak orşiti sonrasında sperm bulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu biliyordum ve hastamla bu bilgiyi paylaşmıştım. Ama yine de operasyonda sperm bulunamazsa ve operasyonun sonunda olumsuz sonuç alırsak endişesi ile operasyona başladık.

Mikro TESE operasyonunu yumurta toplama işleminin planlandığı günün sabahında gerçekleştirdik. Operasyonda daha önce kabakulak hastalığı sonucu azospermi olmuş erkeklerdeki gibi testis içerisinde tubul yapılarının ileri derecede hasar görmüş ve neredeyse ipliksi bir görünümde olduğunu tespit ettik. Dikkatli bir şekilde sistematik olarak testis iç yapısını incelerken testisin küçük bir kısmında genişlemiş tubulleri bularak ışık mikroskobunda sperm varlığının araştırılması için embriyoloğumuza gönderdik. Sonuç olumluydu, hatta az miktarda hareketli sperm varlığı görüldüğü belirtildiğinde hem çift hem de kendi adıma mutlu olmuştum. Diğer testisin araştırılmasına gerek kalmadan operasyonu sonlandırdık. Hastalarımıza sonucun olumsuz olduğunu anlatmak yaptığım işin en zor kısmıydı ve buna bir kez daha gerek kalmadığı için çok mutluydum.

Alınan spermlerin mikroenjeksiyon ile uygulanmasında oluşan 4 embriyodan 1 tanesi transfer edildikten sonra eşinin kanda bakılan gebelik testi pozitif geldi. 

Not: Görsel kabakulak hastalığı geçirmiş azospermik hastada mikro TESE işlemi sırasında çekilmiştir.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorumlar

Murat Avcı

Murat Avcı

25/11/2020, 10:34

Hocam merhaba ben 17 yaşında kabakulak orşid geçirdim ve testislerim şişme ve ağrı oldu sonrasında 20 yaşımda evlendim eşim ozaman bir dış gebelik gerçekleştirdi ama sonrasında ilerleyen yıllar gebelik olmadı Kıbrıs’ta üroloji uzmanına başvurduk sperm analizi ve kan tahlili yapıldı sprmiyogramda hiç sperm bulunamadı ve doktorumuz azospermi teşhisi koydu kan tahlilinde fsh 30 testesteron seviyesi 10 çıktı yükseltmek için ilaç verildi fsh 28 e geriledi ama yeterli olmicanı hormon iğnelerinin olduğunu kullanmam gerektiğini söylediler ama ben çekindim güvenmedim ve kullanmadım daha sonrasında eşimden boşandık ve ben Türkiye’ye geri döndüm bir süre sonra testiste ağrı başladı ve doktora gittim doktorum bana varikosrl teşhisi koydu ve ameliyat oldum şuan o ağrılarım hiç yok ve ameliyattan sonra sperm analizi yapıldı ama gene sperm çıkışı olmadı hocam şuan 31 yalındayım ve tekrar evlendim çocuk düşünüyoruz direk size gelmek istiyoruz çocuk sahibi olma ihtimalimiz yüksek mi sizce nasıl bir yol izlemeliyiz bu arada sağ testisten ameliyattan sonra parça alındı ama sperm bulunamadı dendi anlamadım


Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

25/11/2020, 11:30

Merhaba menide sperm çıkmama durumu yani AZOSPERMİ nedeni muhtemelen 17 yaşında geçirdiğiniz kabakulak hastalığı sırasında testislerinizde meydana gelen şişme ve sonrasında testiste sperm üretiminin bozulmasıdır. Kabakulak orşiti olarak tanımladığımız bu durumda erkeklerin büyük bir kısmında sperm üretimi ciddi hasar görmekte ve azospermiyje varan sperm çıkışının olmaması durumu ile karşılaşmaktayız.

AZOSPERMİ'nin yanı sıra bir grup erkekte testis boyutlarında küçülme ve testosteron hormonu salınımında azalma yani HİPOGONADİZM'de görülebilir. Sperm üretimine dolaylı olarak etkisi olan testosteron hormonunun kanda seviyesinin normal sınırlara getirilmesi ve sonrasında AZOSPERMİ hala devam ediyorsa (6 aya kadar ilaç tedavisi sonrası) mikroTESE ile sperm araştırma işlemi ile sperm bulma başarısı gösteriyoruz. 

Daha önce belirttiğim gibi KABAKULAK ORŞİTİ geçirmiş azospermik erkeklerde mikro-TESE ile sperm bulma oranım %90'dır. Bu spermlerin ICSI ile eşlerinin yumurtalarına aktarılması yoluyla kabakulak orşiti geçirmiş erkeklerin baba olma şansları oldukça yüksektir (Zahn HL ve ark. 2020, AJA).


Mustafa ece

Mustafa ece

14/06/2020, 11:13

20 yaşinda kabakulak gecirdim hormon testlerim gayet iyi çikti ama sper hücresi cıkmadi nasil bi yok izlemeliyim yada ilaç tedavisi var m


Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

14/06/2020, 11:37

Erişkin yaşta geçirilen kabakulak hastalığı testis tutulumu (orşit) yapabilir sonuç olarak testisin iç yapısındaki tubuller yapının enflamasyon ile bozulması ile sperm yapımı azospermiye neden olacak şekilde azalabilir. Bu durumu düzeltecek bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak bazı erkeklerde sperm yapımı ile birlikte testosteron hormonu azalması (hipogonadizm) ortaya çıkabilir. Bu durumda testosteron seviyelerini arttırmak için ilaç tedavisi uygulanır. 

Mikro TESE yöntemi ile testis dokusundan sperm elde edip, ICSI yöntemi ile eşinizin yumurtalarının döllenmesi yoluyla sizin çocuk sahibi olmanızı sağlayabiliriz. Kendi tecrübelerimizde testis dokusunda sperm bulma olasılığı %90 civarındadır. Elde ettiğimiz spermlerin kalitesi ICSI sonrası canlı doğum ile sonuçlanma olasılığı en yüksek grup olarak kabakulak orşitine bağlı azospermik erkeklerdir diyebilirim. Zhang HL ve ark. Nisan 2020 de Asian J. Andrology de yayınlanan makalesinde kabakulak orşitine bağlı azospermik erkeklerde mikro TESE ile sperm bulma oranı %100 (23 hastada) ve ICSI sonrası canlı doğum %74 olarak bildirilmiştir.


Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız