Eğer erkeklik hormonu düzeyi düşük ise erkeklik hormonu dışardan takviyesi ile kısırlık tedavi edilebilir mi?

Hayır. Erkeklik hormonunun düşük olduğu durumda dışarıdan erkeklik hormonunun verilmesi tam tersi az olan sperm yapımınıda durdurur. Aynı şekilde kas yapısını arttırmak için sporcuların kullandığı androjenlerde sperm yapımını bozar. Bunun yerine testistlerde sperm yapımını artıracak ilaçlar verilmelidir.

Doğuştan beyinden salgılanan hormonların eksikliğinin (hipogonadotropik hipogonadizm) tedavisi mümkün mü?

Evet. Hipogonadotropik hipogonadizm ilaçlarla tedavisi mümkün olan nadir erkek infertilitesi nedenlerindendir. Genellikle kıllanma azlığı, jinekomasti, testislerde gelişme geriliği gibi bulgulara rastlanır. Hastaların meni testlerinde azoospermia görülür. Hormon analizleri yapılarak teşhis konulur. Tedavide beyinden salgılanan ve sperm-erkeklik hormonu yapımını sağlayan hormonların (FSH-LH) dışarıdan verilmesi (İğne şeklinde) gerekir. Ancak bu tedavi kısa süreli değildir, düzenli ilaçlarını kullanan hastalarda 6 aydan önce az oranda hastada sperm çıkışı görülmekle birlikte 12. ayda %70-80 oranında sperm çıkışı görülür.

Hormon tedavisi sonrasında sperm çıkışı olmayan hastalarda nasıl tedavi uygulanır?

Hormon tedavisini düzenli bir şekilde 1 yıl kadar uygulayan ancak menide sperm çıkışı görülemeyen erkeklerde testis dokusundan sperm araştırılması yapılarak sperm elde edilebilir.

Prolaktin yüksekliği Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Tiroid Fonksiyon Bozukluğu Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Hipogonadizm Nedir? Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu