İnfertilite Tedavisinde Cinsellik

Bir aile kurmaya çalışırken seks özellikle heyecan verici olabilir. Siz ve eşiniz birlikte geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarabilir, bir çift olarak ilişkinizi geliştirebilir ve eşinizi cinsel anlamda tanımanın keyfini yaşayabilirsiniz. Cinsel ilişkilerinizin neticesi olarak ailenizin yeni üyesi olup olmayacağını merakla bekleyebilirsiniz.

Ancak bazı çiftler bu peri masalını yaşamıyor, seks ve cinsel yaşantı zorlu hale gelebiliyor. Bazı çiftler çocuk sahibi olmak için başladıkları tedavileri sırasında birbirlerinden uzaklaşabiliyor. Ancak cinsel ilişki de dahil olmak üzere aranızdaki bağlı koparmamak çok önemlidir.Çiftlerin karşılaştığı bazı zorluklara bakalım ve neler yapabileceğinizi konuşalım:

Yumurtlama zamanına göre seks yapmak

Çoğu çift, takvimin veya saatin onlara yumurtlama döngüleri hakkında ne söylediğine bağlı olarak, belirli bir zamanda seks yapmak zorunda olduklarını doktor tavsiyeleri veya internet üzerinden edindikleri bilgilere göre uygulamaya çalışırlar. Evet, yumurtanın döllenmesi açısından spermle karşılaşması için belli günler önemlidir. Ancak, gerçek dünya her zaman o gün bize fırsat vermeyebilir. Doğurganlık uzmanınız, şu günler bebek yapmak için ideal zaman olduğunu söyleyebilir, ancak o gün geldiğinde, biriniz işte stresli bir gün geçirmiş olabilir ya da iş için uzakta olabilirsiniz. Ya da partneriniz grip olmuş olabilir. Seks işe yaramazsa, fırsatı kaçırdığınız için kendinizi suçlu hissedebilirsiniz.

Şunu deneyin: Bağlantı kurmak ve eğlenmek için hala seks yaptığınızdan emin olun. Randevu geceleri planlamak, fantezileri keşfetmek ve o romantik kıvılcımı yakmaya devam etmek yardımcı olabilir. Unutmayın ki seks yapmak için pek çok iyi neden var. Hamile kalmak bunlardan sadece biridir.

Hayal kırıklığıyla başa çıkmak

Siz ve partneriniz uzun süredir hamile kalmaya çalışıyorsanız, gerçekleşmezse üzgün ve hüsrana uğramak doğaldır. Depresyon ve anksiyete, cinsellik de dahil olmak üzere bir ilişkinin tüm yönlerini etkileyebilir.

Şunu deneyin: Duygularınızı içinize atmayın. Kendinizi kötü hissediyorsanız, partnerinizle açık olun. Durumunuz için birbirinizi suçlamayın. Sadece bu işte değil ömür boyu birlikte olduğunuzu düşünün. Çocuk sahibi olmak için mücadele eden diğer çiftlerle ilgilenen kişilerden bir profesyonel destek katılmayı düşünün. İlişkinizi güçlü tutmaya yardımcı olması için tek başına veya çift olarak bir danışman veya terapist de görebilirsiniz. Sorunlarla başa çıkamadığınız zaman yardım istemek gayet doğaldır.

"Her şeyi bilen" ve meraklı insanlarla uğraşmak

Arkadaşlar ve aile, ne kadar iyi niyetli olursa olsun rahatsız edici sorular sorabilir. (Ne zaman bebeğiniz olacak? Ne sıklıkla deneyeceksiniz? Sperm sayınız nedir?) Veya düşüncesiz yorumlar yapabilirler (sıklıkla da yaparlar şunlar gibi ‘Sadece rahatlaman gerekiyor’ ‘Çok uğraşıyorsun’ ‘İş arkadaşım X takviyesi kullanmaya başladıktan sonra hamile kaldı’ vs.)

Şunu deneyin: Bu yolculuktan siz ve eşiniz sorumlusunuz. Biri size meraklı bir soru sorarsa, cevaplamak zorunda değilsiniz. Birisi duyarsız bir yorumda bulunursa, bunu ciddiye almayın. Durumunuzu en iyi siz bilirsiniz. Ne kadar bilgi paylaşmak istediğiniz ve kimlerle paylaşmak istediğiniz hakkında eşinizle birlikte konuşun. Doktorunuza güvenin veya güvendiğiniz bir doktora teslim olun.

İlişkinizi arka plana atmak.

İnfertilite tedavisi sırasında, doktor randevularının, hormonlarının ve testlerinin girdabına kapılmak kolaydır. Ve tüm bunlar, günlük yaşamınızın ortasında başka türlü stresler ile birlikte olabilir.

Şunu deneyin: Her şeyden önce ilişkinizi öncelik haline getirmenin tam zamanı. Siz ve eşiniz bir sebepten dolayı bir araya geldiniz. Sizi neyin yakınlaştırdığını ve ilişkinizi neyin sağlam tuttuğunu düşünün. Ve hayattan zevk almayı ve eğlenmeyi unutmayın. Arkadaşlarınızla dışarı çıkın, sevdiğiniz bir film izleyin, birlikte özenli bir yemek yapın. Bir kucaklama veya bir gülümseme paylaşın. Bağlantıda kalın.

Siz ve eşiniz, aileniz için gelecekte neler olacağını bilemeyebilirsiniz. Ancak bildiğiniz bir şey, şimdi ve gelecekte çocuk sahibi olmak üzere birlikte olduğunuzdur.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız