Erkeklik Hormonu İlaçları Sperm Yapımını Azaltıyor!

Erkek infertilitesinin tedavisinde kullanılan erkeklik hormonu ilaçları hipofiz bezi hormonlarının (FSH, LH) salgılanmasını azaltarak sperm üretimini azaltıyor.


Erkek infertilitesinin tedavisi amacıyla kullanılan tedavi yöntemleri için; ABD’de endokrinolog, ürolog ve aile hekimlerini kapsayan bir araştırma sonucunda, doktorların önemli bir kısmının erkeklik hormonu seviyeleri düşük olan ve çocuk sahibi olmaya çalışan erkeklere, erkeklik hormonu ilaçlarını tedavi için verdikleri yakın zamanda Amerikan Üroloji Dergisi’nde yayınlanmıştı.  Amerikan Üroloji Derneği’nin San Diego şehrinde yapılan yıllık toplantısında Toronto Üniversitesi’nden Dr. Ethan Grober, üroloji hekimlerine erkeklik hormonu tedavisinin infertilite tedavisinde yeri olmadığına dair mesaj vermek üzere bir konuşma yaptı. Grober, konuşmasında; dışarıdan verilen erkeklik hormonunun, hipofiz bezi hormonlarının salgılanmasını azaltmak suretiyle testislerin ürettiği erkeklik hormonunu azalttığını ve sperm yapımını belli bir süre sonra tamamen durdurabildiğini belirterek, erkeklik hormonunun dışarıdan verilmesinin erkek infertilitesi tedavisinde yeri olmadığını bir kez daha hatırlatmış oldu.

Ülkemizde de FSH yüksek olan sperm üretim bozukluğu olan erkeklerde FSH değerlerini düşürmek için erkeklik hormonu ilaçları kullanılmaktadır. Amerikan ve Avrupa Üroloji Dernekleri Kılavuzlarında erkek sperm üretim bozukluğu tedavisinde erkeklik hormonu ilaçlarının KESİNLİKLE yeri olmadığı belirtilmektedir. 

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız