Varikosel Tedavisi Tüp Bebek Öncesinde Gebelik Başarısını Etkiler mi?

Fertility and Sterility dergisinin eylül 2017 sayısında Baylor Tıp Fakültesi,  Üroloji Bölümü’de çalışan Taylor P. Kohn ve arkadaşlarının literatür araştırmalarından elde ettikleri sonuçları derledikleri bir makale yayınlandı. Uzun yıllardır yapılan araştırmalarda sperm parametrelerinde bozukluğu olan ve doğal yolla çocuk sahibi olamayan erkeklerin yarısına yakın oranında varikosel tespit edildiğini biliyoruz. Dünya Sağlık örgütünün verilerinde ise bu oran yaklaşık %25 olarak bildirilmiştir.  Ancak sperm parametreleri normal olan erkeklerin %11,7’sinde varikosel olduğu bildirildiğinden varikoselin infertilite üzerindeki etkisi her zaman tartışma konusu olmuştur.
 
 Bu son makalede varikosel operasyonu geçiren erkekler ile varikosel operasyonu olmadan yardımcı üreme tekniklerine alınan erkeklerin eşlerinde aşılama ve mikroenjeksiyon uygulamaları sonucunda gebelik oranlarında anlamlı artış olduğu görülmüş. Hatta azospermi ve varikoseli olanların bir kısmında (özellikle patolojide matürasyon arresti-sperm üretminde duraklama-olan erkekler) varikosel operasyonu sonrasında, ejakülata sperm çıkmasına veya testis dokusunda sperm bulma oranlarına katkı sağladığı makalede bildiriliyor.
 
Bu makale ile belirtilmek istenen çocuk sahibi olma sorunu olan çiftlerde mutlaka erkeğin de infertilite konusunda uzman bir ürolog tarafından değerlendirilmesidir. Erkeğin değerlendirilmesi sadece sperm analizine bakarak karar vermeye indirgendiğinde çift çok sayıda başarısız IVF uygulamalarına maruz kalabilmekte ve maddi, manevi yıkımlar yaşayabilmektedir.

 

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız