Azospermi Hastaları Nasıl Çocuk Sahibi Olabilir

İlaçla tedavi edemediğimiz azospermi hastalarının çocuk sahibi olmaları için günümüzdeki tek çözüm; Mikro TESE operasyonudur. Çünkü bu yolla testis dokularından elde edebileceğimiz spermleri, mikroenjeksiyon yoluyla eşlerinin yumurtalarına aktararak başarılı bir şekilde embriyo gelişimini ve gebeliği sağlayabiliyoruz.

Genel olarak ortalamaya baktığımızda sperm bulma başarısı % 50 civarındadır. Ancak örneğin inmemiş testisi olan erkeklerde, buluğ çağından önce testis indirme operasyonu geçirmiş olanlarda ve testis boyutları iyi düzeylerde ise % 65-70 oranlarında sperm bulma şansımız var.  Geçmişte hiç şans tanınmayan, kromozom yapı bozukluğu olan erkeklerde bile bu yeni teknikle sperm elde etme oranımız ortalamalara yükseldi. Hatta 47,XXY klinefelter sendromu diye adlandırdığımız, genetik yapı bozukluğu olan erkeklerde bile testis dokusundan sperm bularak sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlayabiliyoruz.

FSH Yüksekliği ve normal erkeklik hormonu değeri olan erkeklerde mikro TESE öncesi FSH değerinin düşürülmesi gerekmez. Bu konuda 2009 yılında yapılan 792 vakalık mikro TESE serisinde FSH yüksekliğinin sperm bulma başarısına olumsuz etkisinin olmadığı gösterilmiştir. High serum FSH levels in men with nonobstructive azoospermia does not affect success of microdissection testicular sperm extraction Sadece erkeklik hormonu seviyeleri normal değerlerin altında olan örneğin Klinefelter sendromlu erkekler, mikro TESE öncesi erkeklik hormonu seviyelerini yükseltmek için tedavi uygulanması önerilmektedir.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız