Azospermik Erkeklerde Mikro TESE Öncesi Sperm Varlığı Belirtileri

Amerikan Üroloji Dergisi’nin Şubat 2013 sayısında New York Weil Cornell Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü’nden Ramasamy ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışma dikkatimi çekti. Bu konuda bir çok hastamın soru sorduğu ve merak ettiği mikro TESE’de sperm bulunabilecek mi sorusuna cevap verebilmek için daha önce mikro TESE operasyonu yaptıkları 1026 üretim bozukluğuna bağlı azospermik erkekteki sonuçlarını inceleyerek yayınlamışlar.

Çalışmada hasta yaşı, FSH hormon değeri, testis boyutu, kriptorşidi (inmemiş testis hastalığı), Klinefelter sendromu (kromozom analizinde 47,XXY bulunması) ve varikosel varlığı bir formül ile bilgisayar yardımı ile sperm bulunma ihtimali hesaplanmaya çalışılmış. Sonuçta bu formül ile 256 hastanın 152 sinin sonucu doğru olarak hesaplanmış (%60 doğruluk oranı). Hasta yaşı, Klinefelter sendromu ve kriptorşidi varlığı sperm bulma açısından önemli bulunurken FSH değeri ve testis büyüklüğünün sperm bulmada anlamlı olmadığı tespit edilmiş.

Sonuç olarak sperm bulma adına önceden yapılacak bu değerlendirmeler fikir vermekle birlikte hala kesin olarak sperm varlığı veya yokluğu operasyona alınmadan ortaya konulamamaktadır (Y kromozomu mikrodelesyon testinde bazı bölgelerdeki genlerin yoluğu dışında).

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız