Azospermik Erkeklerde Varikosel Tedavisi Sperm Çıkışını Sağlayabilir

Azospermik Erkeklerde Varikosel Tedavisi Sperm Çıkışını Sağlayabilir

Varikosel testisin kirli kanı taşıyan ven adını verdiğimiz damarlarında görülen genişlemedir. Bacakta görülen varis hastalığının testis damarlarında görülmesi şeklinde de açıklayabiliriz. Erkeklerin %15’inde görüldüğü yapılan çalışmalar ile tespit edilmiştir. Çocuk sahibi olma sorunu yaşayan erkeklerde en sık gördüğümüz durumdur ve kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin %45’inde muayenede tespit edilir. Bir çocuğu olup 2. çocuk olmasında sorun yaşayan erkeklerin %80’ninde varikosel tespit edilir (https://emrebakircioglu.com/varikosel-hakkinda).

 

Azospermi ise erkekte hiç spermin dışarı çıkmaması durumudur (https://emrebakircioglu.com/azospermia). Sperm üretim bozukluğuna bağlı azospermisi olan erkeklerde %5-10 sıklıkla varikosel de olabilir. Varikosel sperm yapımını ve kalitesini, testiste sıcaklık artışı ve testiste biriken toksinlerin etkisi ile azalttığını düşünmekteyiz. Varikoselin azospermiye neden olduğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte son yıllarda varikoselin düzeltilmesinin sperm çıkışını sağladığı bildirilmiştir. 233 azospermik erkekte varikosel operasyonu ile 91’inde menide sperm çıkışı tespit edilmiştir. Hatta bazı erkeklerin eşlerinde doğal yolla gebelik görülmüştür. Tüp bebek tedavisine giren çiftlerde varikoseli olup tedavi olanlarda canlı doğum oranları, varikosel tedavisi olmadan tüp bebek tedavisine başlayanlardan anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir.

 

Menide sperm çıkışı olmayan azospermik erkeklerde ise testis dokusundan ameliyat yolu ile alınan dokularda sperm araştırma işlemi (mikroTESE) sperm bulmak için tek yoldur (https://emrebakircioglu.com/mikro-tese-operasyonu). Varikosel operasyonu sonrası mikroTESE ile sperm bulma olasılığının arttığı bildirilmiştir.

 

Azospermi tespit edilen bir erkeğin bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve muayenesi gerekmektedir. Hormonal ve genetik incelemelerin yapılması sonrasında azospermik erkeklerin muayenesinde varikosel tespit ettiğimizde varikosel operasyonu sonrası 3 ila 6 ay bekleyip sperm çıkışını takip etmeyi önermekteyiz. Varikosel operasyonundan 3-6 ay geçmesine rağmen hala azoospermi görülen erkeklerde testis dokusunda sperm bulmak için mikro-TESE operasyonu ile sperm araştırma işlemi önermekteyiz. Bu yolla hem sperm bulma başarısı artıyor hem de sperm kalitesini arttırarak tüp bebekte canlı doğum oranlarının yükselmesine katkı sağlıyoruz.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız