Erkek infertilitesi doğal yoldan korunma olmaksızın 1 yıl süre ile cinsel ilişkiye düzenli girilmesine rağmen gebelik oluşmaması haline verilen addır. Erkek infertilitesi artık günümüzde başvuran çiftlerin yarısında tespit edilmektedir.
Çocukluk ve gelişme dönemlerine ait kriptorşidizm (testislerin kasık kanalı içinde kalması, zamanında torbaya inmemesi) ve düzeltilmesi için yapılan orşiopeksi ameliyatı, fıtık ameliyatları, mesane ameliyatları, testis tümörü nedeni ile testisin alınması, sperm taşıyıcı kanalların görüntülenmesine ait işlemler, penise, idrar kanalına veya testislere ait geçirilmiş ameliyatlar erkeklerde infertiliteye neden olabilir.
Sistemik hastalıklar, diyabet (şeker hastalığı), sinir sistemine ait hastalıklar ve bunlara ait geçmişte yapılmış ve halen yapılan tedaviler, geçirilmiş ateşli hastalıklar, ergenlik döneminde geçirilen kabakulağa bağlı oluşan testis iltihaplanması, cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar, tüberküloz gibi enfeksiyonlar sperm sayısı ve kalitesi ile ilgili sorunlar oluşturabilir.
Ayrıca işyerinde veya çevrede bulunan kimyasal maddeler, gazlar, ilaçlar, sık alınan sıcak banyolar veya sıcak çalışma ortamları, radyasyon, alkol ve sigara kullanımı sorgulanır. Bu faktörler sperm üretimini olumsuz yönde etkiledikleri için önemlidir. Ailevi kısırlık (birkaç kardeşte benzer sorunların olması, ailede küçük yaşta ölen kardeşlerin bulunması) araştırılır.