Etkili Bir Baba Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

Bir ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişim düşünülenden çok daha erken başlar. Erken beyin gelişimi üzerine araştırmalar gösteriyor ki doğduğu andan itibaren çocukla doğru iletişim kurmak  onların duygusal ve bilişsel gelişimi açısından son derece önemli.

Babalara yardımcı olacağını düşündüğümüz etkili iletişim yollarını maddeler halinde paylaşıyoruz.


1-Kiminle iletişimde olduğunuzu unutmayın.

Çocuklarla, özellikle küçük çocuklar iletişim kurmak, beceri sabır ve anlayış gerektirir. Onların gelişimsel kapasitelerini gözetmeksizin, dil ve anlama yeteneklerinin üstünde gerçekçi olmayan beklentilerden kaçınmalısınız.
Onlarla iletişim kurarken fiziksel olarak aynı seviyede olun. Onların anlayabileceği anlama dilleri geliştirin. Örneğin onunla iletişim kurarken onun boyuna eğilerek, yüz yüze etkileşim geliştirebilirsiniz.

 

2-‘Sözsüz’ mesajlara dikkat edin.

Ebeveynler ve çocuklar sözsüz davranışlar yoluyla aslında çok güçlü mesajlar verirler. Yüz ifadeniz, vücut diliniz  ve kullandığınız ses tonu sözsüz iletişimin araçlarıdır.
Çocuklar her zaman kendilerini kelimeler ile ifade etmezler. Doğru iletişim kurmak ve onu anladığınızı hissettirmek için aynı şekilde çocuğunuzun da sözsüz mesajlarını iyi yorumlamalısınız.

 

3-İyi bir dinleyici olun.

İyi bir dinleyici olmak etkili iletişimin olmazsa olmazıdır. Çocuğunuzun söyleyecekleri konusunda  istekli olun ve bunu ona hissettirin.
Aktif bir dinleyici olmak onun bakış açısına saygı duymak ve anlamaya çalışmak demektir. Vücut diliniz ve yaklaşımınızla fikirlerini önemsediğinizi hissettirin.

 

4-Sık sık iletişim kurun.

Çocuğunuzla kuracağınız iletişim güçlü olması için onunla sık sık ve düzenli olarak iletişim kurun. Sık iletişim kurmak onun ihtiyaçlarından haberdar olmanızı sağlar. Gelişimini sağlıklı bir şekilde gözlemleyebilme yetisi kazandırır.
Fırsatlar yaratın; kaliteli zaman geçirmek sohbet etmek için sadece ona özel anlar yaratın.

 

5-Onunla açık ve doğrudan iletişim yolunu seçin.

Çocukları ile iletişimde etkili olan Babalar net ve direkt olanlardır.
Söylediklerinizin açık ve anlaşılır olmasına dikkat edin. Kurduğunuz direk iletişim çocuğunuzun da dış dünya ile iletişim becerisini geliştirecektir.

6-‘Ben’ mesajı verin. 

Çocuklarınızla iletişim kurarken tehdit edici ve yargılayıcı olmayan bir tutum sergilemelisiniz. ‘Sen’ ile başlayan söylemler genellikle karşınızdaki kişi tarafından sizi  suçlayıcı ve yargılayıcı olarak konumlandırır. Bunun aksine ‘ben’ ile başlayan cümleler kurmak empati yaptığınızı hissettirir. Örneğin: ‘Sen  ödevine yeteri kadar zaman ayırmadın ve kötü not aldın’ demek yerine ‘Ben senin ödevinle ilgili daha çok çaba sarf edeceğini düşünüyorum’ demek olumlu ifadeler ile teşvik edici olmanızı sağlar.

7-Pozitifi vurgulayın.

Sorunlu olduğunu düşündüğünüz davranışları gidermek için mutlaka pozitifi vurgulayın. Olumsuz mesajlar onları yıkmak eğilimindedir oysa kullanacağınız pozitif mesajlar ilişki kurmak ve etkili iletişim yönünü seçmektir.
 

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız