Prostat Kanseri Teşhisinde 55 Yaş Öncesine PSA Testi Artık Önerilmiyor

Prostat kanserinin araştırılması için 55 yaşından küçük ve 69 yaşından büyük olan erkeklere PSA testi taraması önerilmiyor

Prostat kanseri erkek popülasyonunda ABD’de en sık teşhis edilen kanserdir. 2012 yılında açıklanan istatistiklerde 241.000 erkeğe prostat kanseri teşhisi konduğu ve yine 2012 yılında 28.000’in üzerinde erkeğin prostat kanseri nedeniyle öldüğü bildirilmiştir. Prostat kanserini erken dönemde yakalamak amacıyla taramada uzun yıllardır PSA adı verilen test kullanılmaktadır. Prostat dışına çıkmamış olan prostat kanserinin tedavisinde, radikal yöntem ile prostatın ve veziküloseminalis denilen bezlerin operasyon ile çıkarılması ile tamamen kanserden kurtulmak mümkün olabilmektedir. Ancak 2011 Ekim ayında Amerikan Koruyucu Hekimlik Araştırma Birimi tarafından (USPSTF) PSA testinin Prostat kanserine bağlı ölümleri azaltma üzerine etkisinin olmadığı, erken dönemde yakalanan kanser vakalarının çoğunun prostat kanseri nedeniyle ölümüne yol açmayacak düzeyde kanser olduğunu bildirildi. Tüm Dünyadaki Üroloji camialarında şaşkınlıkla karşılanan bu açıklama sonrasında Amerikan Üroloji Derneği, PSA taramasının önemi ve prostat kanserinden korunmada önemli bir test olduğuna dair açıklamalarda bulunarak USPSTF’in bu bildirisine karşı çıktı.

Bu yıl San Diego şehrinde 4-8 Mayıs tarihlerinde Amerikan Üroloji Derneği’nin 2013 yılı toplantısında yine PSA taraması ile ilgili açıklamalar büyük ilgi ile takip edildi. Toplantıda açıklanan ve derneğin yeni yayınladığı Prostat Kanseri taraması kılavuzuna göre ’55 yaşından önce ve 69 yaşından sonra erkeklerde PSA taraması yapılması önerilmemektedir’ ibaresi gündeme damgasını vurdu . Daha önceki yıllarda yapılan birçok çalışma, tarama yaşını 40’lı yaşlara kadar çekmekten ve erken tanının öneminden bahsederken günümüzde risk taşıyan erkekler (ailesinde erken yaşta prostat kanseri olan, Afrika kökenli Amerikalılar, aşırı yağlı beslenme gibi) dışında 55 yaşından önce bakılması tavsiye edilmemektedir. Yine toplantıda PSA dan daha etkin prostat kanseri tanısında yardımcı olacak testler üzerinde çalışmaların hız kazandığı, PCA3 ve PHI adlı testlerin kanseri tanımada etkin rol oynayabilecekleri belirtildi.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız