Vücudumuzdaki pek çok organımız hakkında bir takım genel bilgilerimiz mevcut. En ufak bir gripte, soğuk algınlığında ya da ufak kesiklerde kendimizi tedavi edecek derecede fiziki bilgiye sahibiz. Kalp nasıl atar? Karaciğer ne işe yarar? gibi temel bilgilere sahip olsak da çok az kişi, özellikle erkekler, kendi üreme anatomisi hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
Erkek üreme sistemi hakkında temel bilgilerinizi arttırmak, vücudunuzu doğru şekilde tanımak, kişisel gelişiminiz açısından önemli bir unsurdur. Herhangi bir rahatsızlık karşısında bir nebze ön bilgiye sahip olmak zihnen sizi güçlü hissettirecektir.
Dış üreme sistemi ve iç üreme sistemi şeklinde ikiye ayrılsa da, temel olarak bilinmesi gereken bilgiler arasında; erkek üreme sistemi 3 ana başlıktan oluşmaktadır: Testisler, sperm taşıyan kanallar (epididim, vas deferens) ve salgı yapan bezler (veziküloseminalis, prostat).
Sağlıklı bir erkekte iki tane testis bulunmaktadır, testisler dış üreme sisteminde yer alan testis torbasındadır. Testislerin vücut dışında bulunmasının bilinen en önemli sebebi ise vücut sıcaklığının sperm üretimi için uygun olmadığı yönündedir. Testislerin içerisinde yer alan seminifer tübüller dediğimiz kanalcıklarda sperm hücreleri üretilir. Testislerin bir diğer görevi de erkeklik hormonunu üretmektir.
Spermler vücuttan dışarı çıkıncaya kadar kanalların içerisinden geçerek dış ortama ulaşırlar. Testisi terk eden sperm epididim olarak adlandırılan bir başka bölüme geçer. Epididim bölgesini spermlerin olgunlaşma yeri olarak tanımlayabiliriz. Bu bölgede geçici bir şekilde depolanan spermler hareket ve döllenme yeteneği kazanmaktadır. Epididim bölgesinden sonra sperm hücreleri vas deferens dediğimiz sperm kanalında aracılığı ile veziküloseminalis olarak adlandırılan bezden salgılanan sıvılarla birlikte prostat bölgesine açılarak idrar yolundan dışarı atılmaları sağlanır.
Erkek üreme anatomisi, genel anatomi bilginizi destekleyecek önemli bir konudur. Vücudunuzu daha iyi tanımak hastalıklara karşı sizi daha avantajlı kılacaktır.