Türkiye'de Akraba Evliliği ve Erkek Kısırlığı

Türkiye’de 2018 verilerine göre her 5 evliliğin biri akraba evliliğidir. Erkeklerdeki çocuk sahibi olma sorununun sebepleri üzerinde yaptığımız araştırmamız Türkiye’de bu sorunu yaşayanların yüzde 30'undan fazlasında problemin akraba evliliğinden kaynaklandığını gösterdi. Bu ailelerde yapılacak genetik araştırmalar sonrasında elde edilecek keşiflerin yeni tedavi yöntemlerinin önünü açacaktır.

Akraba evlilikleri diğer nadir görülen hastalıklarda olduğu gibi üreme sağlığında da problem yaratabileceğini bu makale ile ilk kez göstermiş olduk. Makalemizde infertilite yani çocuk sahibi olamama sorunu olan ve nedeni bilinmeyen sperm yokluğuna bağlı (Azospermik erkekler) 246 erkek incelendi. Bu sorunu yaşayan erkeklerin üçte birinin anne babalarının akraba evliliği yaptığını ortaya koydu.

Ayrıca Tıp literatüründe ilk kez akraba evliliği sonucunda azospermi olan erkeklerin, olmayanlarda farklı yapıda olduğunu bildirilmiştir. Kardeşlerinde üreme sorunu olan ve anne babası akraba olan ailelerde yapılacak genetik araştırmalar, altta yatan genetik problemlerin ortaya çıkarılması ve erkeklerde sperm üretim aşamalarındaki moleküler mekanizmaların anlaşılması açısından çok önemlidir. Neden olan genetik problem örneğin bir gen bozukluğu veya mutasyonu ise bunun fonksiyonunun yerine getirilmesi için yeni tedavi yöntemleri uygulanabilir. Örneğin COVID-19 aşısı olarak kullanılan Biontech ve Moderna aşılarındaki Messenger RNA (mRNA) tekniği ile bozulmuş genlerin hücre içerisinde yapması gereken fonksiyonlarını düzeltmemiz ve sonrasında sperm üretiminin devam etmesi sağlanacaktır. Amerikan Tıp dergisi Fertility and Sterility Reports’da yayınlanan çalışmamızın ileride yapılacak yeni araştırmalar ile azospermik erkeklerde yeni tedavi yöntemlerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=SHurJ21MyQ8

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız