Diyabet ve Erkek Kısırlığı

Bir hastamın şikayetlerinden yola çıkarak şeker hastalığının erkek kısırlığına nasıl yol açtığını inceleyelim: 31 yaşında ve 2 yıllık evli olan bir erkek, son 1 yıldır sertleşme sorunu yaşadığını ilişki sonuna kadar sertleşmenin devam etmediğini, istek ve boşalmada meni miktarının azalması şikâyeti olduğunu belirtti. Medikal geçmişini sorguladığımızda 6 yıldır şeker hastalığı nedeniyle insülin iğneleri kullandığını başka bir sağlık sorunu olmadığını belirtti. Ayrıca son 1 yıldır çocuk sahibi olmak istediklerini, korunmadıkları halde gebelik oluşmadığını belirti. Bu hastamın şikayetlerinden yola çıkarak şeker hastalığının erkek kısırlığına nasıl yol açtığını inceleyelim.

 

Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir, Ne Sıklıkla Görülür?

ABD’de yapılan araştırmada en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan şeker hastalığı yetişkin ve çocuklarda görülmekte toplumun %8’ini etkilemektedir. Şeker hastalığı olan yaklaşık 26 milyon kişinin 15 milyonu ise üreme çağındaki erkek ve kadınlardır. Türkiye’de yapılan araştırmada toplumda şeker hastalığı oranı %7 bulunmuştur.

 

Şeker hastalığı yani kan glikoz seviyesinin yüksekliği, vücutta pankreas tarafından üretilen insülin hormonu ile kontrol edilir. Kan şekerini yükselten besinler alındığında pankreastan insülin salınımı artarak kan şekerini düşürmeye çalışır. Ancak şeker hastalığı olan kişilerde insülin üretimi yapılmadığından veya yeterli olmadığından kan ve idrar da şeker seviyesi yükselir. Kronik bir hastalık olan şeker hastalığının ağızdan alınan ilaçlar veya insülin iğne kullanımı ile tedavisi mümkündür.

 

Şeker Hastalığı Erkek Kısırlığına Neden Olur mu?

Evet, şeker hastalığında erkeklerin üreme sağlığını olumsuz yönde etkileyerek kısırlığa neden olabilir.

- Sertleşme kalitesinde bozulma (ereksiyon sorunu): Penis kanlanmasında ince kan damarların ve sinir yapısının bozulması, erkeklik hormonu azalması (hipogonadizm)

- Erkeklik hormonu seviyesinde azalma cinsel istek (libido) azalması

- Meni miktarında azalma: Mesane boynunu kapatan sinirsel uyarıların azalması ile boşalma sırasında meninin mesane içerisine kaçması (retrograt ejakülasyon) ve düşük erkeklik hormonu seviyesi

- Sperm kalitesinde bozulma: Serbest oksijen radikallerinin artması ve sperm DNA hasarı'nın artması

 

Şeker hastalığının yol açtığı bu semptomların ve bozuklukların ilaç tedavileri ile giderilmesi mümkündür. Ancak öncelikle hastaların kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak için beslenmelerine dikkat etmeleri ve ilaçlarını düzenli kullanarak kan şeker seviyelerini normal seviyelerde olmasına özen göstermeleri gerekir.

Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu

Türkiye'de özellikle erkek üreme sağlığı üzerinde uzmanlaşmış Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.

Yorum Yapmak İçin Tıklayınız