Azospermi yani menide hiç sperm olmama durumu toplumda %1, infertile erkeklerin yaklaşık %10 unda görülen bir durumdur. Üretim bozukluğu olan azospermik erkeklerin yaklaşık olarak yarısında Mikro TESE dediğimiz operasyon tekniği ile sperm bulunabilirken, sperm bulamadığımız diğer yarısında ise hala günümüzde bir tedavi şansı bulunmamaktadır.
Dondurulmuş spermlerin tüp bebek tedavisinde kullanımı ile ilgili olarak bu tedavilere başvuran çiftlere danışmanlık verilirken çözülme sonrası sperm kalitesi ile ilgili sorun yaşanabileceği ve gebelik şansının düşük olacağı yönünde bilgiler verilmektedir.
Erkek infertilitesi doğal yoldan korunma olmaksızın 1 yıl süre ile cinsel ilişkiye düzenli girilmesine rağmen gebelik oluşmaması haline verilen addır. Erkek infertilitesi artık günümüzde başvuran çiftlerin yarısında tespit edilmektedir.
Erkek infertilitesinde sperm testi başta olmak üzere çeşitli muayene ve testler istenir. Ayrıca erkek infertilitesinde erkeklerin geçmiş medikal hikayeleri ve fiziksel muayeneleri çok önem taşır. Bu muayene ve medikal geçmişlerine göre çeşitli testler istenebilir.
Evet artık yalnız kadınların değil yapılan araştırmalar yaşlanan erkeklerinde ileri yaşlarda çocuk sahibi olmalarının çeşitli riskleri olduğunu gösteriyor. Erkekler her ne kadar kadınlardan farklı olarak ileri yaşlarda sperm üretimini devam ettirseler ve çocuk sahibi olma şansları devam etse de, ileri yaşta çocuk sahibi olanların onlara iyi bir genetik miras bıraktıkları söylenemez.
Erkek infertilitesinin tedavisinde kullanılan erkeklik hormonu ilaçları hipofiz bezi hormonlarının (FSH, LH) salgılanmasını azaltarak sperm üretimini azaltıyor.
Amerikan Üroloji Derneği (AUA) 2013 yılı toplantısında Connecticut Üniversitesi’nden Dr Stanton Honig, penis eğriliği ve ereksiyon problemine yol açan Peyronie Hastalığı’nın tedavisinde yeni bir ilaç olarak Kollejenaz Klostridyum Histolitikum (CCH) tedavisi hakkında araştırma sonuçlarını bildirdi.
Prostat kanserinin araştırılması için 55 yaşından küçük ve 69 yaşından büyük olan erkeklere PSA testi taraması önerilmiyor