İleri kadın yaşının doğurganlık ve çocuk sağlığı üzerindeki etkileri yoğun araştırılmasına rağmen ileri yaşta çocuk sahibi olan erkeklerde ne gibi sorunlarla karşılaşıldığına dair literatürde çok az araştırma bulunuyor. Baba olma yaşı günümüzde, 10-20 yıl öncesine göre oldukça yükselmiş görünüyor.
Erkek ve kadın ayrımını yapan genetik yapımızda bulunan X ve Y kromozomlarıdır. Tüm kromozomlar anne ve babadan gelen çift kromozomlardan oluşmaktadır ve bildiğiniz gibi erkek çocuk babasından gelen Y kromozomu ve annesinden gelen X kromozomu ile cinsiyeti belirlenir.
En az bir ortak ataya sahip bireylere "akraba", akrabalar arasında yapılan evliliklere de "akraba evliliği" denilmektedir. Ülkemizde akraba evliliği yaygın bir evlenme geleneğidir. Birinci kuzen evlilikleri toplumumuzda sık görülmektedir. Akraba evliliğinin erkek çocuklarda ne sıklıkla üreme sağlığında yani sperm üretiminde sorunlara yol açtığını araştırdık.
DNA üzerinde kuşaktan kuşağa aktarılan kalıtsal birimlere gen adı verilir. Bazen DNA üzerindeki gen dizilimde değişimler olabilir, bunun sonucu kodlamanın yanlış okunması ile bozuk protein sentezlenebilir veya protein sentezi durabilir. Bu mikro ortamdaki başkalaşımın çocuklara aktarılması bir takım değişimleri de beraberinde getirebilir. Son yıllarda bilgisayar yardımıyla yapılan analizlerin daha hızlı ve doğru sonuçlara ulaşmamızı sağlamasıyla bu başkalaşımların ebeveynlerin hangisinden kaynaklandığı anlaşılabilmektedir.
İnsan kök hücrelerinin (hPGC, human primordial germ cell) sperm ve yumurtayı oluşturan kök hücrelere dönüşümünün açıklanmasında önemli bir adım atıldı. Cambrige Üniversitesi kök hücre araştırma merkezi bölümü başkanı Prof. Dr. Azim Surani ve laboratuar ekibi bu konudaki yeni bulgularını Cell adlı bilimsel derginin Aralık 2014 sayısında yayınladılar.
Şehir yaşantısında özellikle bu soğuk havalarda dış mekanda yapamayacağımız kamp eğlencesini evinizde yaşamaya ne dersiniz? Çocukların hayal dünyalarını renklendirmek ve onunla iletişiminizi kuvvetlendirmek için en eğlenceli aktivitelerden biri hiç kuşkusuz kamp!
Ejakulasyon sonrası spermin ömrü, eğer gerekli fizyolojik koşullar sağlanıyor ise, yani sıcaklık, nem vb. uygun ise yaklaşık 48-72 saattir. Kuru ortamlarda, belirgin olarak düşük veya yüksek sıcaklıklarda veya insan için potansiyel zararlı olabilecek kimyasal maddelerin varlığında, belirtilen süre ciddi olarak kısalır.
Sperm yapısındaki (morfoloji) bazı bozukluklar dölleme kabiliyetleri ve doğal yoldan gebelik oluşturmak açısından önemli bilgiler verir. Sperm morfolojisi sıfır olup normal yolla gebe kalamamış olan çiftlerde artık mikroenjeksiyon yoluyla gebelik ve canlı doğum sağlanmaktadır.