Azospermi menide hiç spermin olmaması durumuna verilen addır. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin erkeğe bağlı olan nedenlerin yaklaşık %10’unda azoospermia (azospermi) ile karşılaşmaktayız.
Son zamanlarda basında çıkan haberlerde yiyecek ve içecek korunmasında kullanılan plastik kaplarda bulunabilen Bisfenol A (BPA) maddesinin erkeklerde prostat kanserine yol açtığını belirtiliyor. Yapılan araştırmalar hayvan deneylerinde genital gelişimin üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermiş ve insanda yapılan araştırmalarda erkeklerde prostat kanseri ile bağlantısı olabileceğini göstermiştir.
40 yaşın üzerinde çocuk sahibi olmak ileri yaşta baba olmak demek. Yurtdışında sperm bankaları, sperm donasyonu için 50 yaşın üzerinde erkeklerden kabul etmemeleri de erkeklerin sperm kalitesinin ileri yaşta inişe geçmesinden kaynaklanıyor. Kadınlardaki menapoz gibi olmasa da erkeklerin de yaşlanmayla birlikte üreme fonksiyonlarında zamanla azalma ve sperm kalitesinde bozulmalar olmaktadır.
Tıkanıklığa bağlı veya Sperm Üretim bozukluğuna bağlı azospermik erkeklerde cerrahi yolla sperm elde etme teknikleri hakkında bilgiler verilmektedir
Testiste büyümeye neden olan hastalıklar özellikle testisin ağrısız büyümesi ve ele sertlik gelmesi testis tümörü belirtisidir. Bunu dışında varikosel, hidrosel, orşit, epididimit ve diğer testiste büyümeye neden olan hastalıklar hakkında bilgiler verilmektedir
Beslenme, uyku düzeni, spor yapmak ve hareketsiz bir yaşamdan uzaklaşmak erkek sağlığı ve tabi ki sperm sağlığını etkileyen faktörlerdir. Sağlıklı beslenme ve kilo verme için çoğu beslenme ve diyet önerilerini sık sık medya aracılığı ile duymaktayız. Sağlık programlarında beslenme üzerinde konuşan uzmanlar kimi zaman çelişkili önerilerle beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmemizden bahsetmekte ve bu konuda pek çok kafa karışıklıklarına neden olmaktalar… Bu yazımda ketojenik diyeti ele alarak beslenme ve diyet uygulamalarının sperm kalitesi üzerine etkisi konusunda bilgiler paylaşacağım.
Günümüzde geleneksel toplum yapısının değişmesi, çalışma hayatı, eğitimin uzaması, tıbbi ve teknolojik gelişmeler ile birlikte anne olma ve baba olma durumları da dönüşüm geçirmekte.Evliliklerin kuruluşu, çiftlerin çocuk dünyaya getirmeye nasıl karar verdikleri, sonra çocuğa verilen değer bu dönüşümün yansımalarını taşıyor.
Doğal yöntemlerle gebe kalmakta güçlük çeken çiftlerin, bir doğurganlık uzmanından yardım alması gerekir. Her tedavi planı kesin bir teşhis ile başlamaktadır ve bu nedenle kısırlık teşhisi öncesinde problemin kaynağı tespit edilmelidir. Erkeklerin muayenesi ile birlikte bazı testlerin yapılması gereklidir.